Vatrijping is echte magie. Na 1 maand rijping merk je dat de magie van het vat begint te werken. Verschillende smaken uit beide vaten vermengden zich met de Strong-ale. Precies zoals het hoort. Ruige peat-smaken en stevige fruittonen werden duidelijk geproefd in het Whiskyvat en het Cognacvat was een bonk fruit! Toen we deze week (na 2 maanden vatrijping) beide vaten opnieuw bemonsterden en proefden, waren we oprecht verrast. Wat was de vatrijping snel gegaan! Je merkt dat het bier qua smaakopbouw meer in balans is gekomen. De vatrijping gaat qua ontwikkeling mooi gelijk op. De ruige peat-smaken hebben plaatsgemaakt voor lichte peat met eikenhout en licht fruit. Die geven beide een subtiele smaaktoevoeging aan de fruitige Strong-ale (Posbank finish). De rijping in het Cognac-vat geeft weer een heel andere smaakbeleving, namelijk vol, rond en nog meer fruit. We hebben besloten om beide vaten in juli te gaan bottelen!
We hebben een prachtig ex. bourbon barrel geselecteerd (#18) waarin eerst een 5 jaar oude Caol-Ila en vervolgens een 10 jaar oude Ardmore whisky
heeft gerijpt. De geur uit dit vat is waanzinnig! De geur van lichte peat met fijne romige en zoete fruittonen knallen eruit. Dit belooft een mooie smaakcombinatie met de strong-ale te gaan worden.
Naast een whiskybarrel hebben we ook een cognacvat (#304) uit 1986 afkomstig uit de Franse Charentestreek geselecteerd. Barrel-agen op cognac-vaten is vrij uniek en waar nog maar weinig bieren van zijn uitgebracht. We 'liepen' tegen dit fraaie vat aan en konden deze echt niet laten lopen. We verwachten dat de smaak uit dit vat geweldig past bij de gebrouwen Strong-ale. Daarom gaan we 274 liter extra gebrouwen Strong-ale van't Hofke gelijktijdig ook op dit cognac-vat laten rijpen! Laat je verrassen door de zachte en florale invloeden van vanille en fruit uit dit vat!
Vandaag zijn beide vaten op transport gegaan naar Hootch in Tolkamer waar de vaten komende week gevuld worden met de Strong-Ale van 't Hofke!
We starten vanmorgen met mout schroten van het ontwikkelde bierrecept van de strong-ale. Dit bier bevat maar liefst 6 moutsoorten en krijgt een stevige body!
Tijdens het maischen ontstaat een prachtig mooie geel/beige schuimkraag en de geur....van koekjes.
Na het brouwen scheppen we de pannen weer leeg. Het Bierbostel wordt niet weggegooid, maar gaat naar de lokale boer als veevoeder.
De Strong-ale, zeg maar een Tripel,
met iets meer ‘body’ en wat extra moutsoorten. De extra Cara-mouttoevoeging maakt de kleur iets donkerder- en de smaak
wat complexer. Wat deze Strong-ale (BA) van 't Hofke straks echt uniek maakt
is de toevoeging van een subtiel vleugje heidekruid (Calluna vulgaris L.)
We hebben van twee bierrecepten het beste bij elkaar gebracht, doorontwikkeld en uiteraard al geproefd. We hebben heerlijk ruikend heidekruid toegevoegd wat een fijne 'zoete touch' aan het bier geeft. Al bij de eerste slok waan je je op een mooie zomerdag op de Posbank tussen de bloeiende paarse heide. Van half augustus tot half september staat de heide in bloei en dat op een steenworp afstand van 't Hofke in Velp....en dat is ook precies de periode wanneer dit bier naar verwachting vatgerijpt aangeboden zal worden!!
In Schotland groeit ook veel heidekruid, in meer dan 80% van de gebieden. Dit speciale bier brengt 't Hofke dichtbij Schotland. Heidekruid komt niet alleen veel voor in heel Europa. In de 19e eeuw zijn heideplantjes door Schotse immigranten meegenomen naar Canada en heeft zich van daaruit ook over heel Noord-Amerika verspreid.
20 maart bieden we ons 't Hofke Strong-ale bierrecept aan bij brouwerij Hootch die voor ons een grote batch gaat brouwen. Die zal daarna in - maar liefst - TWEE verrassende vaten gaan rijpen!